English Grammar Notes

20 Most repetitive English grammar rules for bank exams pdf

english grammar rules for bank exams pdf

English grammar rules for bank exams Pdf ; Most important English grammar rules for bank exams pdf ;Grammar rules pdf for bank,english grammar rules for bank exams

English grammar rules for bank exams Pdf ; Most important English grammar rules for bank exams pdf 

 

Link of the pdf is at the bottom of the page.

💠Most important English grammar rules for bank exams pdf

Click here to attempt “Daily The Hindu Editorial article with RC,cloze test,vocab,error detectionwith detailed solution.You must follow it on a regular basis.Make it a study ritual and witness the miracle.It’s a panacea that will make you score the highest in English.

 

There are some definite  rules which are frequently asked in Bank(IBPS, SBI) exams. This compilation containing list of the 20 major rules which are frequently asked in bank exams, has been prepared by the experts of EK . Each rule is supplemented with the previous year questions.
Do check out other posts as well. Each and every post has been prepared by the experts of EK keeping in mind the pattern and demand of the exams. 


 🔘20 FREQUENTLY ASKED GRAMMAR RULES IN BANK( IBPS, SBI, RBI) EXAMS 

1) RULE 1 – Perfect Participle 
(Having +  v3)    Vs  (Having been +v3) 
(Having + v3) is used when it qualifies  doer of the sentence  while (Having been + v3) is used when it qualifies non-doer of the sentence. 

Handy Tip – If the clause following the perfect participle is in passive voice,we use having been+v3, otherwise having +v3. 

Example
Having typed the letter, it was posted. ❌

Having typed the letter, I posted it. ✔️
Having been typed the letter, it was posted. ✔️

‘It was posted’ is in passive voice,  so we will use having been +v3. ‘I posted it’ is in active voice so we will use having +v3.


Question asked in SBI PO 2017

Q. After having working for five (a)/ years, in a private firm, Sonal (b)/ got down to preparing for (c)/ various bank entrance examinations. (d)/ No error (e)
A. (a) 
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (a)  and ( c)  both
Ans. E
Solution: ‘After having worked’ in place of  ‘after having working‘.
Use ‘Prepare for ‘ instead of ‘preparing for’. 
💯Click here to know the best strategy to prepare English for BANK exams 2020 (with proof)
(Strategy shared by the one who scored full 30/30 in English section of IBPS PO 2019)

2) RULE 2 – Parallelism 
Parallelism is the use of components in a sentence that are grammatically the same or similar in their construction, sound and meaning.

Question asked in IBPS PO 2017

Q. While you played the video game, your wife were washing the clothes.

a) did play

b) playing
c) play
d) were playing
e) No correction is required 

Solution : d

In the sentence both the events are happening simultaneously so we will follow parallelism and will use past continuous in both of the clauses. 

 

CONDITIONAL SENTENCES
3) RULE 3 – Zero conditional sentences express general truths or situations in which one thing always causes another. When we use a zero conditional sentence, we are talking about a general truth rather than a specific instance of something.In such case we prefer to use simple present tense in both of the clauses. 

Question asked in SBI PO 2017

Q. If the alarm goes off, the fire cracker factory will be engulfed in fire

a) would be engulfed in

b) will have been engulfed in
c)  is engulfed in
d) was engulfed in

e) No correction required

Solution : c

As it’s a zero conditional sentence both the clauses will be in simple present tense.

Click here to attempt “Daily The Hindu Editorial article with RC,cloze test,vocab,error detectionwith detailed solution.You must follow it on a regular basis.Make it a study ritual and witness the miracle.It’s a panacea that will make you score the highest in English.

4) RULE 4 – First conditional sentences
First conditional sentence starting with ‘if’ clause,  is used to express situations in which the outcome is likely (but not guaranteed) to happen in the future.We use simple present tense in if clause and simple future tense in the main clause. 
Question asked in SBI CLERK 2015
Q. If I win the lottery I would buy a new car

a) No correction is needed 
b) will buy
c) would have to buy
d) Would be buying

e) will be buying

Solution : b

 

5) RULE 5  – TYPE 2 CONDITIONAL


Type 2 conditional refers to a hypothetical situation and its probable result.In such case we use (would +infinitive) in the main clause and the simple past tense(were/had) in the subordinate clause(hypothetical part).

Examples – If I had money, I would buy a bungalow in Mumbai. ✔️
If I were a bird, I would fly in the sky. ✔️
⚫Note – In Type 2 conditional , we usually use ‚”were” even if the pronoun is I, he, she or it. 


Question asked in IBPS PO 2016

Q. Unless the managers increased sales and revenues, we will have to shut down the office.

a) have to

b) will have been
c) would have to
d) would had to

e) no correction is required

Solution : c
It’s type 2 conditional

 

6) RULE 6 – Third conditional sentences 
Third conditional sentences are used to explain that present circumstances would be different if something different had happened in the past.
We use (had +past participle) in if clause and (would+ have +past participle) in the main clause. 




Question asked in SBI PO 2018


Q. If we had known you were sick, we willvisit you in the hospital


a) would visit

b) were visiting
c) would have visited
d) would be visited
e) No correction is required 

💯Click here for the compilation of frequently asked VOCAB in IBPS exam

💯Click here for the compilation of ERROR DETECTION QUESTIONS asked in IBPS, SBI exams

7) RULE  7 – For a hypothesis about present or future, we use would in the main clause and the past tense in a sub ordinate clause. 

Question asked in SBI CLERK 2017

I would always help someone, If they really need it. 


a) have needed

b) had needed
c) needed
d) would need
e) No correction is required 

Solution : c

8) RULE 8  – When we use the verb ‘wish’ or the phrase ‘if only’ to talk about the things which we want but which are not be possible, we use past tense forms. 
Example
I wish I can see you the next day. ❌
I wish I could see you the next day. ✔️

Question asked in SBI CLERK 2016

They wished their teacher has not given them the homework


a) have not

b) was not
c) had not
d) has not been
e) No correction is required


9) RULE 9 – We use past perfect continuous tense to describe an action that was in progress in past before another past action/event occurred

Question asked in SBI CLERK 2016

They were living in paris before he got a job in Amsterdam.

a) lived
b) have lived
c) had lived
d) had been living
e) No correction is required

Solution : d

10) RULE  10  – DANGLING PARTICIPLE
A participle is a verb-adjective.It should be related to a proper subject of reference. If the subject is lacking or if a wrong subject is used, the  sentence will not make any sense. 


Question asked in SBI PO 2016

Staggering with exhaustion and weariness after their long day on the river, the boat was dragged into the shallows.

a) The rafters drag their boat

b) the boat had been dragged
c) The boats were dragged
d) The rafters dragged their boat
e) No correction is required

Solution : d
The sentence is wrong as it implies that the boat itself is staggering with exhaustion and weariness. It’s the case of dangling participle. The Participle is not related to the right subject as the right subject of reference, that is, ‘rafters’ is missing. So we will add rafters so that the sentence makes sense. 

💯Click here for the compilation of ALL PREVIOUS YEARS PHRASE REPLACEMENT QUESTIONS asked in BANK EXAMS


💯Click here for the compilation of ALL PREVIOUS YEARS FILLERS asked in BANK exams

11) RULE 11 – Adverb of time (always, never, ever, hardly, often, seldom etc) are used before the verbs that they modify.But if these come at the beginning of a sentence  or if a sentence is introduced by an adverb,  the sentence takes inversion form which means the verb/helping verb comes at the beginning of the sentence. 


Seldom  she goes there. ❌

Seldom does she go there.✔️


Hardly sheetal had reached the station when the train arrived. ❌

Hardly had sheetal reached the station when the train arrived. ✔️


Question asked in IBPS PO 2016


Hardly she had entered the building (a)/ when the security guard called and (b)/ informed her that she had left her (c)/ car door open in the parking lot (d)/ No error.(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)

E. (e)

Solution: A, 
‘Hardly had she’ in place of ‘hardly sh had’. 

12) RULE 12 – Adverbs of past time like yesterday , ago, last year/month, short while ago etc can’t be used with present perfect tense, it must be used with simple past tense. 

Question asked in IBPS PO 2018
have seen Mr. Manoj in the Downtown Manhattan on my way to Newyork cafe yesterday,  but I cast my eyes down and looked the other way

a) had seen
b) had been seen
c) saw
d) see
e) No correction is required

Solution : c

13) RULE 13   – when the pronouns Each, Every, Neither, Either, Anyone, Many a (possessive adjective)  are used as subject, the verb and the possessive case should be third person  singular. They may refer to two or more than two objects or person. 

Example


Each boy and each teacher is required to bring their luggage. ❌

Each boy and each teacher is required to bring his luggage. ✔️

Question asked in SBI PO 2019

People have the freedom (a)/ of speech and expression but at the (b)/ same time each of them (c)/ have to remember their fundamental duties (d )/ No error. (e)


Solution – The error is in d. ‘Has’ in place of ‘have ‘ and ‘his’ in place of ‘their’. 



14) RULE 14  – Some words take fixed preposition , for example Equipped with, accustomed to, addicted to, abhorrence of, acquainted with, Abide by etc.. 
For a complete list of important prepositions, click

💯Click here for the compilation of frequently asked PREPOSITIONS in bank exams 

Question asked in IBPS PO 2016


The battery operated scooter (a)/ equipped on lithium ion batteries that (b)/ provide it with a longer life (c)/ as compared to the convention anion, is a good alternative (d)/ . No error.(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E.  (e)
Ans. B.
Solution: Equipped with


💯 CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF ALL THE IMPORTANT RULES ASSOCIATED WITH ‘PREPOSITION’ (with examples)



15) RULE  15 – Between Vs Among



Between is used in reference to the association of two. 

Example – The sweets will be distributed between Suhana and Ananya. 


Among is used in reference to the association of more than two. 

Example – Sweets are to be distributed among them.✔️


Question asked in SBI PO 2017


The academic literature provides mixed findings,/ for the relationship among immigration and crime worldwide,/ but finds for the United States that immigration has no impact on crime rate.
I.The academic literature provided mixed findings
II.for the relationship between immigration and crime worldwide
III.but finds for the United States that immigration is in no impact on the crime rate
A. Only II
B. Only III
C. Both I and II
D. Both II and III
E. Both I and III

Solution : A 


Here the word ‘between’ is correct as two subjects are being talked about. Thus ‘A’ is the correct answer.



16) RULE  16  – The number of’ represents something which is definite in number while ‘a number of ‘ represents an indefinite number. 
The expression ‘the number of’ is followed by a singular verb while the expression ‘a number of’ is followed by a plural verb. 

Question asked in SBI PO exam 2019 


The number of students (a)/ competing in the government – funded event (b)/ have been fallen (c)/ because of the prize money (d)/No error. (e)


Solution : ‘has’ in place of ‘have been’.  


💯CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF ALL THE IMPORTANT RULES ASSOCIATED WITH ‘VERB’ (with examples)




17) RULE  17  –  If there are two past events, we use past perfect tense for the event happened before another event.

Question asked in SBI PO 2017

We were not able to stay at hotel named ‘Hotel International’ since we didn’t reserve a room in the hotel in advance.

a) did not reserved
b) were not reserved
c) had not been reserved
d) had not reserved
e) No correction is required 


Solution : d

18) RULE  18  –
Hyphenated noun does not have plural form.


Example – He gave me five hundred – rupees notes. ❌

He gave me five hundred – rupee notes.✔️


Question asked in IBPS CLERK 2015

A five-years old national law in Russia is supposed to safeguard the employment rights of people with HIV


a) five – year olds national law
b) five-year old national law
c) five – year’s old national law
d) five-years’ old national law

Solution : b



19) RULE  19  – Who Vs whom Vs that relative pronoun
Who’ is a subjective pronoun, that is,it is used to indicate the subject while ‘whom’ is an objective pronoun, it is used to indicate the object. 


Question asked in IBPS PO 2017


They demanded a huge ransom to return the little boy who they had kidnapped.

a) who they had been
b) who they
c) whom they had
d) which they had
e) No correction is required

Solution : c

Question asked in IBPS PO 2015
Jitesh is the smartest and the most intelligent man who I haveever seen.

a) whom I have ever
b) who I have had ever
c) that I have ever 
d) which I have ever
e) No correction is required

Solution : c

RULE – Superlative degree, none, no one  anyone, much, little, (the same+noun), (the only + noun) are followed by ‘that’ relative pronoun. 
💯 CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF ALL THE IMPORTANT RULES ASSOCIATED WITH PRONOUN (with examples)

20) Until /Unless


RULE  20 – Until/ Unless are generally used as conjunctions to connect the sentences.They are negative in sense ,so they are not used with ‘not'(negative) sentences. 




Question asked in IBPS clerk 2016


The woodman stirred the fire until the flames didn’t leap high and the sparks flew out of the roof hole.


a)The woodman stirred 
b)the fire until 
c)the flames didn’t leap high and 
d)the sparks flew out of the roof hole.

e) No error

Click here to download the pdf

Click here to attempt “Daily The Hindu Editorial article with RC,cloze test,vocab,error detectionwith detailed solution.You must follow it on a regular basis.Make it a study ritual and witness the miracle.It’s a panacea that will make you score the highest in English.
(Strategy shared by the one who scored full 30/30 in English section of IBPS PO 2019)


💯Click here for the compilation of 100 Golden Grammar Rules of English(with correct and incorrect forms of sentences, prepared by experts)



Hope the post serves you! 

If you want a post on any particular topic, mention in the comment section below. You can mention your doubts too, your doubts will be addressed in no time at all . 
Have a great time ahead!! 

(Motive of this translation –  letting English flow in your veins and make preparation of English interesting and easier.) 

1 Comment

Leave a Comment