FILLERS / Fill in the blanks questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) - PREPARE ENGLISH FOR SSC BANK AND OTHER EXAMS:ENGLISHKENDRA
FILLERS / Fill in the blanks questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 

💯Click here for the complete study material of English for SSC CGL CHSL

💯Click here for the compilation of frequently asked ERROR DETECTION RULES /GRAMMAR RULES in SSC exams

🔘We all know the importance of solving previous years papers when it comes to SSC exams. To simplify the process, the 'EnglishKendra team' has compiled previous years questions topicwise.It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.This compilation contains all  FILLERS/FILL IN THE BLANKS QUESTIONS asked in SSC CPO exam 2019.


Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the 'EnglishKendra team' keeping in mind the demand and pattern of the exams. 

🔵Compilation of  FILLERS/FILL IN THE BLANKS questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 

💯Click here for the compilation of ERROR DETECTION QUESTIONS(with detailed solution)  asked in SSC CPO 2019 

💯Click here for the compilation of CLOZE TESTS asked in SSC CPO 2019 

💯Click here for the compilation of Vocab asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 


1) This is the girl ______ is going to IIT, Delhi.
1. whom
2. that
3. who
4. which

Solution : 3
'Girl' is the subject, hence 'who' will be used. 
Relative pronoun ' whom' is used to replace a human object of the sentence, while 'who' is used to replace subject of the sentence. 

The boy who came here is a very good singer. ✔️

(' Who ' has been used for the boy which is the subject of the sentence). 

Refer to the rule no. 11 to understand the usage of "who Vs whom/that " relative pronoun. ⬇️
💯Study Notes on Pronoun 



2) You are well prepared to handle the responsibilities bestowed ______ you.
1. at
2. for
3. to
4. upon

Solution : 4
Bestow is followed by preposition 'upon'.
💯Click here for the compilation of frequently asked FIXED PREPOSITIONS 




3) They postponed ______ on vacation due to adverse weather conditions.
1. to be gone
2. going
3. for going
4. to go

Solution: 2
 no preposition is used between the word 'postpone' and its object.
'Going on vacation' is the object.
They postponed for going on vacation.❌
They postponed to go on vacation.❌
They postponed going on vacation.✔️



4) Milk is ______ than any other food.
1. as nourishing
2. more nourishing
3. most nourishing
4. nourishing

Solution : 2
More nourishing fits in the context ( 'than any other' signifies that comparative form has to be used, not the superlative form.) 
💯Click here for the study notes on Adjective



5) He obtained 80% marks in Science in High School. He has qualified ______ the science stream in plus two.

1. at
2. to
3. in
4. for

Solution : 4
'for' fits in the context appropriately. 

6) If only we ______ a light! It is depressing to wait in the dark.
1. have had
2. are having
3. have
4. had

Solution : 4
' had' is our obvious choice. 


7) Do not meddle ______ the affairs of others.
1. from
2. in
3. to
4. at

Solution : 2

'meddle ' is followed by preposition 'in' 
💯Click here for the compilation of frequently asked FIXED PREPOSITIONS 


8) We haven't been to Gangotri ______ almost ten years.
1. for
2. from
3. to
4. since

Solution : 1


9) ______ the train was late by six hours, it made up three hours before reaching its destination.
1. Because
2. In case
3. In spite of
4. Although

Solution : 4
'Although' fits in the context appropriately. 
💯Click here for the study Notes on CONJUNCTION 


10) Please don't disturb me. I ______ to solve a sum.
1. am trying
2. try
3. have tried
4. tried

Solution : 1
💯Click here to attempt DIRECT-INDIRECT SPEECH QUIZ) (covers all the important pattern of questions) (with detailed solution) (A must for SSC CGL CHSL aspirants) 




11) I who ______ your friend and well-wisher, should have been informed about your decision.
1. be
2. am
3. is

4. are

Solution : 2
'Am' will be used for the subject 'I'.



12) The seaside resort of Mamallapuram was an ______ part of China's ancient Silk Route.
1. intentional
2. integral
3. intensive
4. intuitive

Solution : 2

Integral - immanent, inherent, necessary


13) Only ______ girls were present in the class today.
1. a few
2. several of
3. many
4. a lot of

Solution : 1
'A few' fits in the context appropriately.

14) You must apologize ______ the punishment.
1. to escape
2. escaping
3. escape

15) My father didn't believe ______ I said.
1. what
2. which
3. who
4. that

Solution : 1



16) Keep away from bad company ______ you should regret later.
1. whether
2. unless
3. although

4. lest

Solution : 4
'Lest' is followed by 



17) ______ of these boys is doing anything worthwhile.

1. None

2. Each

3. Both

4. Either

Solution : 1
None fits in the context appropriately as 'anything' has been given in the sentence. 



18) The festival expenses are bound to ______ in my pocket.

1. be out of the blue

2. give a clean chit

3. be upfront

4. make a dent

Solution : 4

Make a dent in something - to reduce the amount of something


19) If you ______ your book, I'd like to borrow it.
1. will finish
2. finish
3. have finished
4. finished

Solution : 3

💯Click here for the compilation of Vocabs asked in SSC Exams 2018-2019 (Based on TCS pattern) 

20) ______ there were no buses, we had to take a taxi.
1. Even if
2. Hence
3. Since
4. Although

Solution : 3

21) The boy was leaning against the pillar ______ his hands ______ his pockets.
1. for; into
2. with; in
3. with; from
4. for; in

Solution : 2


22) These apples ______ Rs.100 per kg. Do you think they are expensive?
1. cost
2. is costing
3. has cost
4. costs

Solution : 1


23) Due to shortage of time, I was unable ______ the task satisfactorily.
1. for completing
2. from complete
3. to complete
4. in completing

Solution : 3


24) Hitler believed that the Nordic Aryan race was superior ______ all other races.
1. than
2. to
3. in
4. from

Solution : 2


25) The majority ______ that the country can progress under able leadership.
1. believes
2. is believing
3. believe
4. have believed

Solution : 1


26) Please sign these documents ______ ink so that they can be preserved .
1. from
2. in
3. with
4. by

Solution : 2


27) The company has appointed twice as ______ women as men.
1. many
2. most
3. much
4. more

Solution : 1

28) The first thing they did was to ______ the extent of damage done by the rains.
1. ascertain
2. search
3. circulate
4. repair

Solution : 1


29) Educators have ______ unique responsibility towards the empowerment of their students.
1. an
2. some
3. a
4. few

Solution : 3

30) Unfortunately, the computer has also been responsible for the ______ of fraudulent schemes through which many people are deceived by promises of quick wealth.
1. promulgation
2. pretension
3. proclamation
4. proliferation


Solution : 4

31) The vibrations from wind instruments ______ always positive and good ______ your breathing and health.
1. is; in
2. are; for
3. were; to
4. was; in

Solution : 2


32) The Chinese leader's formal Chinese suit ______ Changpao.
1. is called
2. are called
3. is call
4. will be called

Solution : 1


33) This is the reason ______ I don't attend parties.
1. why
2. since
3. because
4. so

Solution : 1


34) He had hardly gone a few kilometres ______ his car broke down.
1. when
2. that
3. where
4. than

Solution : 1
Hardly is followed by 'when'.

35) This fabric is ______ though cheaper than other fabrics.
1. as good as
2. as good
3. more good
4. so good as

Solution : 1


36) She had won the match when we ______ the venue.
1. reach
2. reached
3. had been reaching
4. are reaching


Solution : 2

37) Plenty of information about the flora and fauna of India ______ available in this book.
1. are
2. has
3. is
4. were

Solution : 3
'Plenty of information' will take singular verb. 


38) Highways are a catalyst for economic growth but private ______ in this sector has been termed 'tardy' as investors do not appear to be interested in putting their money in long term projects.
1. investment
2. transaction
3. operation
4. contract

Solution : 1


39) Indian films have ______ added nature without its fury into long romantic songs.
1. frequently
2. fretfully
3. formerly
4. fussily

Solution : 1

40) "Malaria ______ is one of the top priorities of the government," said the Minister.
1. dismissal
2. abolition
3. exclusion
4. eradication

Solution : 4
Eradication fits in the context.


41) Dozens of dogs in Norway have recently been hit by a mysterious and at times, ______ illness, raising concerns among dog owners.
1. suspicious
2. desperate
3. fatal
4. dreary

Solution : 3

Fillers asked in SSC CPO 2019


FILLERS / Fill in the blanks questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) FILLERS / Fill in the blanks questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) Reviewed by Konceptkanya on February 04, 2020 Rating: 5

No comments:

CLOZE TEST 4 FOR SSC, IBPS, SBI EXAMS

Note  :- The cloze/Closet tests available on EnglishKendra, have been prepared from  recent articles of newspapers(The Hindu, The Indian...

Powered by Blogger.