Part 1 of the compilation of Error detection questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) - PREPARE ENGLISH FOR SSC BANK AND OTHER EXAMS:ENGLISHKENDRA
Error detection questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 

💯Click here for the complete study material of English for SSC CGL CHSL

💯Click here for the compilation of frequently asked ERROR DETECTION RULES /GRAMMAR RULES in SSC exams

🔘We all know the importance of solving previous years papers when it comes to SSC exams. To simplify the process, the 'EnglishKendra team' has compiled previous years questions topicwise.It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.This compilation contains all  ERROR DETECTION QUESTIONS asked in SSC   CPO exam 2019.


Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the 'EnglishKendra team' keeping in mind the demand and pattern of the exams. 

🔵Part 1 of the compilation of Error detection questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 

💯Click here for the compilation of FILLERS (with detailed solution) asked in SSC CPO 2019 


💯Click here for the compilation of CLOZE TESTS asked in SSC CPO 2019 

💯Click here for the compilation of Vocab asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) 
Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.

1) Across his morning walk on a beach in Mamallapuram, Prime Minister Modi was seen picking up plastic litter, bottles, and other items.

1. picking up plastic litter
2. Across his morning walk
3. Prime Minister Modi was seen
4. on a beach in Mamallapuram

Solution : 2

The error is in part 2.Replace 'across' with 'during'.





2) 'Plogging' is an international trend, in which someone picking up trash while jogging or brisk walking.

1. while jogging or brisk walking
2. picking up trash
3. 'Plogging' is an international trend
4. in which someone
Solution : 2
The error is in part 2.
Picking up trash doesn't fit in the context grammatically.Replace picking up with 'picks up '. 




3) We watched the workmen to repair the tiles of the kitchen.
1. of the kitchen
2. We watched the workmen
3. No error
4. to repair the tiles

Solution : 4
The error is in part 4.Replace 'to repair'  with repairing. 


4) A large section of a hotel under construction collapse in New Orleans last Saturday.
1. under construction
2. collapse in New Orleans
3. last Saturday
4. A large section of a hotel

Solution : 2
The error is in part 2.Replace collapse with collapsed.


💯Attempt Active-passive Voice Quiz (it is with detailed solution) (A must for SSC CGL CHSL aspirants) 


 5) In about two weeks our holidays will start.
1. In about two weeks
2. No error
3. our holidays
4. will start

Solution : 2.


6) My mother speaks in so a low voice that it is difficult to understand what she is saying.
1. that it is difficult to understand
2. what she is saying.
3. My mother speaks
4. in so a low voice

7) The prices of tomatoes has soared up to Rs. 65-70 per kg in many parts of the country. 
1. in many parts of the country
2. soared up
3. The prices of tomatoes has


4. No error

Solution : 3
The error is in part 3.Replace has with have(prices is plural).

💯Attempt Direct-Indirect speech quiz (it is with detailed solution)  (a must for SSC CGL CHSL ASPIRANTS) 



7) The J&K Administration has withdrew the advisory asking tourists to cut short their visit to Kashmir.

1. their visit to Kashmir
2. asking tourists to cut short
3. has withdrew the advisory
4. No error

Solution : 3
The error is in part 3.Replace withdrew with withdrawn.

8) The Government is setting up a special surveillance cell for epidemic-prone diseases at flood-ravaged Bihar.
1. The Government is setting up
2. a special surveillance cell
3. for epidemic-prone diseases
4. at flood-ravaged Bihar

Solution : 4
The error is in part 4.Replace at with in.


9) With food granaries overflowing, the Government is looking to liquidate his grain stock to prevent damage.
1. to prevent damage
2. to liquidate his grain stock
3. the Government is looking
4. With food granaries overflowing

Solution :2

The error is in part 2.Replace 'his' with 'its'. 
"With food granaries overflowing, the Government is looking to liquidate its grain stock to prevent damage" is the correct sentence. 

10) After two months the phone signals were back at the valley.
1. were back
2. the phone signals
3. at the valley
4. After two months

Solution : 3
The error is in part 3.Replace at with in.

11) The letter was posting yesterday by my brother.
1. by my brother
2. The letter
3. was posting yesterday
4. No error

Solution : 3

The error is in part 3.Replace posting with posted.

12) Saurav Ganguly have emerged as the new President of the BCCI after a night long discussion.
1. Saur Ganguly have emerged
2. as the new President
3. of the BCCI
4. after a night long discussion

Solution : 1
The error is in part 1.Replace have with has.

13) Need you to buy so many books?
1. so many books
2. Need you
3. to buy
4. No error

Solution : 3

The error is in part 3.omit 'to'.
Bare infinitive will be used with need (main verb).
Check out rule no. 41 ⬇️
💯Click here for the compilation of 100 Golden Grammar Rules 


14) If he wants to recover, he must abstain for alcohol.
1. No error
2. wants to recover
3. he must
4. abstain for alcohol

Solution : 4

The error is in part 4.Replace for with from.

15) We will have to walk now since we had missed the bus.
1. since we had
2. We will have to
3. walk now
4. No error

Solution : 1

16) These facts should not have been disclosed for the public.
1. No error
2. not have been disclosed
3. for the public
4. These facts should

Solution : 3

The error is in part 3.

17) He wouldn't let anyone to drive his new car.
1. No error
2. anyone to drive
3. his new car
4. He wouldn't let

Solution : 2


The error is in part 2.omit 'to'.

18) Among the reasons cited by the employee for quitting the job were the pressure of work, the outstation duties and desiring to pursue her hobbies.
1. Among the reasons cited by the employee
2. were the pressure of work, the outstation duties
3. No error
4. and desiring to pursue her hobbies

Solution : 4

The error is in part 4.Replace desiring with 'the desire'.

💯Click here for the PART 2







Part 1 of the compilation of Error detection questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) Part 1 of the compilation of Error detection questions asked in SSC CPO 2019 (with detailed solution) Reviewed by Konceptkanya on February 01, 2020 Rating: 5

No comments:

CLOZE TEST 4 FOR SSC, IBPS, SBI EXAMS

Note  :- The cloze/Closet tests available on EnglishKendra, have been prepared from  recent articles of newspapers(The Hindu, The Indian...

Powered by Blogger.