Previous-year(SSC)

SENTENCE IMPROVEMENT asked in SSC Exams 2018-2019 part 2




ūüĒėWe all know the importance of solving previous years papers when it comes to SSC exams. To simplify the process, the ‘EnglishKendra team’ has compiled previous years questions topic wise.It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.This compilation contains all¬† SENTENCE IMPROVEMENT /PHRASE REPLACEMENT¬† QUESTIONS asked in SSC CHSL, CPO, CGL exams (2018-19).
Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the ‘EnglishKendra team’ keeping in mind the demand and pattern of the exams.¬†

PART-2 of Compilation of SENTENCE IMPROVEMENT /PHRASE REPLACEMENT  asked in SSC Exams 2018-2019 (Based on TCS pattern)

ūüíĮClick here for the PART 1



Link of the PART 3 is at the bottom of the post. 

CGL Tier-2 Exam 2018-19

Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
1) He was surprised at me refusing to accept his offer. 

1. No improvement
2. at me to refusing
3. at my refusing
4. on me refusing
 
2) For most people a six figure salary was unimaginable two decades ago. 

1. For most of people
2. To much people
3. For a many people
4. No improvement

Solution : 4



3) The old man lifted the heavy bundle with hardly no effort at all. 


1. with hardly any effort
2. No improvement
3. with hard an effort
4. without hardly no effort
 
Solution : 1

4) Many companies prefer that the new employees have not only a degree also two years’ work experience . 

1. but also two years’ work experience
2. No improvement
3. but more two year work experience
4. but two year work experience
 
Solution : 1



5) Frost occurs in the northern part of the state as frequently than in the central part. 

1. more frequently than
2. No improvement
3. more frequently as
4. as frequent than
 
Solution : 1



6) Who was the first to declare that the earth is round ? 

1. an earth was round
2. the earth were round
3. an earth is round
4. No improvement
 
Solution : 4



7) If the bus hadn’t broken down, we will be at home now. 


1. will have been
2. had been
3. No improvement
4. would have been
 

Solution : 4

 

8) By my opinion it is better to cancel the trip during this monsoon. 

1. No improvement
2. In my opinion
3. From my opinion
4. By mine opinion
 
Solution : 2



9) Bhanu promised that he would have come today but he hasn’t arrived yet. 


1. would have came
2. would come
3. No improvement
4. will came
 
Solution : 2



10) If he is more careful , he wouldn’t have had an accident. 

1. had been more careful
2. No improvement
3. has been more careful
4. being more careful
 
Solution : 1



11) The royal family hid their internal discord and presented a united front on its country . 

1. on their country
2. No improvement
3. to their country
4. to its country
 
Solution : 3



12) Why he was angry with the guard? 


1. Why was he angry
2. Why he were angry
3. Why did he angry
4. No improvement
 
Solution : 1



13) The patient waited in dread for the trolley it would taken him to the operation theatre. 

1. that would taken
2. it would take
3. that would take
4. No improvement
 
Solution : 3



14) This is one of the best book that I have read. 

1. one of a best book
2. one of the best books
3. one in the best book
4. No improvement
 
Solution : 2



15) We urgently need well qualified teachers for our school . 

1. No improvement
2. for ours school
3. to ours school
4. to our school 

Solution : 1



16) He spends good deal of money on clothing. 


1. a good deal of
2. the good deal of
3. No improvement
4. good dealing of
 
Solution : 1



17) My cousin has been ill since three days . 

1. for three days.
2. No improvement
3. from three days.
4. by three days.
 
Solution : 1



18) The soldiers carried around the orders of their commander without . 

1. No improvement
2. carried out
3. carried away
4. carried
 
Solution : 2



19) In an examination, it is more important to wer accurately than a quick finish . 

1. to quick finishing
2. No improvement
3. to finish quickly
4. finish quickly
 
Solution : 3



20) I came across some words which meaning I did not know. 

1. the meanings of which
2. No improvement
3. that meanings which
4. which me that
 
Solution : 1



21) I request you to not to crack jokes in the class. 

1. not to crack
2. No improvement
3. to not to cracking
4. not cracking
 
Solution : 1



22) They started playing badminton at a young age of nine years old . 

1. the young age of nine
2. the young age of nine years old
3. a young age of nine years
4. No improvement
 
Solution : 1



23) I’m thinking to buy a new car as my old one is giving me trouble. 

1. thinks to buying
2. thinking of buying
3. thought to buy
4. no improvement 

Solution : 2



24) The books those I gave you is mine . Please don’t misplace them or lend them to someone else. 

1. that I gave you are mine
2. no improvement
3. that I gave to you is my
4. which I gives to you is mine

Solution : 1




25)”The author is not well known.¬†Little bit people¬†have heard of him.¬†

1. no improvement
2. A little bit of people
3. A few person
4. Few people 

Solution : 4



26) My recent London trip was really special because I was being able to meet my nephew and his family after many years. 


1. was able to meet
2. am unable to
3. no improvement
4. has able to


Solution : 1




27) The masses, though well intentioned, preferable to remain passive spectators. 

1. prefer to remain
2. prefers to remaining
3. No improvement.
4. had preferred to remaining 

Solution : 1



28) Word by word reading lead to the development of another bad habit which is the habit of reading aloud.

1. lead to develops
2. leads to the development
3. No improvement.
4. leading to the developing 

Solution : 2



29) My friend did not understand the story. She asked me for explain it her . 

1. to explain it to her
2. no improvement
3. to explaining it for her.
4. can I explain that to her 

Solution : 1



30) My new office is in a first floor of the new office complex. 

1. no improvement
2. over first floor
3. on the first floor

4. at above floor

 

Solution : 3



31) It take me within 15 minutes to walk to the metro station from my house. 


1. take me most of
2. no improvement
3. takes me about
4. takes me going

Solution : 3




32) When we were on holiday in Kerala, we were visiting much beautiful tea terraces and spice gardens. 


1. visited any
2. are visit a few
3. visited many
4. no improvement

Solution : 3




33) Would you like to speak in English or Hindi? 

1. like to speaking
2. liking to speak
3. no improvement

4. liked speaking

 

Solution : 3



34) I am like very much Chinese food and have learnt to cook it. 


1. like very much Chinese food
2. like Chinese food very much
3. no improvement

4. am liking very much Chinese food

 

Solution : 2



35) Food and water are the two basic necessities that citizens should have accessing in . 


1. access for
2. access at
3. No improvement.
4. access toSolution : 4



36) Shyamalan‚Äôs movie ‚ÄėThe Sixth Sense‚Äô starring Bruce Willis was a great success¬†but doesn‚Äôt win¬†all Academy Award as expected.
1. No improvement.
2. but didn’t win any
3. but did win most

4. although it won some

Solution : 2




37) Even if Uma is unable to make it, I can’t most definitely come. 

1. No improvement.
2. won’t definite
3. needn’t more definite
4. shall most definitely
 
Solution : 4


38) His large income was still insufficiently to meet the growing demands of his family. 

1. No improvement.
2. was still insufficient
3. have been still insufficient

4. was being yet insufficient

 

Solution : 2



39) I had no idea at first how difficult it was being track the identity of every tree in Delhi. 

1. No improvement.
2. was to track
3. were to tracked

4. have been tracking

 

Solution : 2



40) Now that I having grow old , I often spend a lot of time thinking about my childhood. 


1. had grown older
2. has grown older
3. No improvement.

4. am growing older

 

Solution : 4



41) I think you can have a piece of this cake but not all of it . I have to save some for my mother. 


1. but never all of those
2. but not some of that
3. or not most of it

4. no improvement

Solution : 4



42) In my lifetime, I have been greatly privileged to travel to some of the most wonderful places in the world. 


1. No improvement.
2. only a few of
3. none of
4. least of the


Solution : 1



43):The vicious cycle of poverty refers to the situation where those who are poor will trapped in poverty. 

1. would be trap
2. will remain trapped
3. No improvement.

4. were trapping

Solution : 2



44) There was a time when it was fashionable to have a dainty dog, like as the poodles or any other tiny creature as a pet. 

1. like as the poodle
2. such as a poodle
3. No improvement.
4. much like a poodles


Solution : 2




45) It has been two years that I have see Meena.

1.since I have seen
2.No improvement
3.since I didn’t saw
4.that I saw
 
Solution : 1



46) I think that capitalism is not a better economic system for our country.

1.was not the good
2.is not better
3.no improvement
4.is not a good.
 
Solution : 4



47) When I was a child I do not like going out to play in the park.  

1. did not like
2. don’t likes
3. no improvement
4. did not liked


Solution : 1


 
48) My guests doesn’t wanted to eat anything since they weren’t hungry after the party.

1. didn’t want to eat
2. didn’t wanted to eat
3. don’t wants to eat
4. no improvement
 
Solution : 1



49) Please switch on all the lights in the room as it’s getting very dark now.  

1. as it were getting
2. no improvement
3. as it was getting
4. when it will get
 
Solution : 2



50) When Veena returned to India she had to get use driving on the left.  

1. to get used to drives        
2. to get used to driving
3. No improvement
4. to getting use to
 
Solution : 2



51) My daughter fell asleep while she been reading.  

1. while she is reading
2. no improvement
3. while she was reading
4. whenever she has reading
 
Solution : 3



52) The metro service is so good that one doesn’t have to wait since a few minutes.  

1. beyond a few minutes
2. No improvement
3. for some few minutes
4. up to a few minutes
 
Solution : 1



53) Have you any idea where is Anya?  

1. where Anya were?
2. No improvement
3. where was Anya?
4. where Anya is?
 
Solution : 4



54) The Inspector stopped the boy and asked where he went.  

1. he had going
2. No improvement
3. he has gone
4. he was going
 
Solution : 4



55) I couldn’t visit my aunt as there were the traffic jam due to an accident.
  
1. no improvement
2. are a traffic jam
3. were a traffic jam
4. was a traffic jam
 
Solution : 4



56) We waited till 10 pm for our guests but they never turned up.  

1. was waiting
2. no improvement
3. have been waited
4. are waiting
 
Solution : 2



57) These houses which were built 20 years ago are now in need of repairs.  

1. which can built
2. no improvement
3. which was build
4. who was built


Solution : 2

 
58) Don’t stay in school after 2 p.m. All the teachers have been leaving by then.
  
1. are leave
2. will have left
3. must left
4. No improvement
 
Solution : 2



59) I have an invite from a friend to visit the Canada and United States next month.  

1. no improvement
2. to Canada or the united states
3. to the Canada and United States
4. Canada and the United States
 
Solution : 4



60) Whenever we go out we spend a lot money on food.  

1. much of
2. most of
3. a lot of
4. no improvement

Solution : 3




61) My student, a doctor by profession, preferring to walk to the hospital everyday.  

1. preferring walking
2. no improvement
3. prefers to walk
4. prefer to walking
 
Solution : 3



62) I am going to see a play tomorrow evening.  

1. seeing
2. no improvement
3. to saw
4. to seeing
 
Solution : 2



63) You have been so unwell! How you feeling now?  

1. you is feeling
2. you are feeling
3. No improvement
4. are you feeling
 
Solution : 4



64) She is a very good sprinter. I can’t run as fast as she does.  

1. no improvement
2. like she is doing
3. as she doing
4. as she do
 
Solution : 1



65) If you wishes to participating at the National level games you’ll have to start getting coaching immediately. 
1. wish to participating
2. wished for participating
3. wish to participate
4. no improvement
 
Solution : 3



66) The masses, though well intentioned, preferable to remain passive spectators.

 

1. prefer to remain
2. prefers to remaining
3. No improvement.
4. had preferred to remaining



Solution : 1






ūüíĮClick here for the PART 3¬†




Leave a Comment