Previous-year(SSC)

Previous year active passive voice SSC CGL CHSL part1

SSC CGL active passive questions pdf;SSC CGL voice compilation;SSC CGL voice questions pdf ;SSC voice pdf;Active Passive voice for SSC CGL CHSL pdf

 

SSC CGL active passive questions pdf;SSC CGL voice compilation;SSC CGL voice questions pdf ;SSC voice pdf;Active Passive voice for SSC CGL CHSL pdf 

We all know the importance of solving previous years papers when it comes to SSC exams. To simplify the process, the ‘EK team‘ has compiled previous years questions topic wise . It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.This compilation contains previous years active & passive voice  questions asked in SSC CHSL, CPO, CGL exams. 

Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the ”EK team‘ keeping in mind the demand and pattern of the exam. 

 

🔷PART 1 OF THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS ACTIVE  PASSIVE VOICE QUESTIONS OF SSC EXAMS

CGL TIER-1 Exam 2018-19
💠Select the correct passive form of the given sentence.


💯Click here for the compilation of DIRECT-INDIRECT SPEECH questions asked in SSC CGL CHSL CPO exams 2018-2019 (based on TCS pattern) 



1)Ananya plucks fresh flowers from the garden every day.
1.Fresh flowers have been plucked by Ananya from the garden every day.
2.Fresh flowers were plucked by Ananya from the garden every day.
3.Fresh garden is plucked by Ananya from the flowers every day.
4.Fresh flowers are plucked by Ananya from the garden every day.

Solution: 4




2) Dinesh was looked after by his grandmother when his parents went abroad.

1.Dinesh’s grandmother looks after him when his parents went abroad.
2.Dinesh’s grandmother looked after him when his parents went abroad.
3.Dinesh looked after his grandmother when his parents went abroad.
4.Dinesh’s grandmother was looking after him when his parents went abroad.

Solution : 2

 
3) Rudra was laughed at by all his friends when he wore his socks inside-out.

1.If Rudra wears his socks inside-out all his friends will laugh at him.
2.When Rudra wore his socks inside-out all his friends were laughing at him.
3.All his friends will be laughing at Rudra for wearing his socks inside-out.
4.All his friends laughed at Rudra when he wore his socks inside-out.
 
 
 
 
4) They will put away their woollens after the festival of Holi.

1.Their woollens are being put away after the festival of Holi.
2.Their woollens have been put away after the festival of Holi.
3.Their woollens will be put away after the festival of Holi.
4.Their woollens are put away after the festival of Holi.
Solution: 3

💯Click here to download the pdf of 400 Most important previous year vocabulary(with syno,anto,examples both in Hindi and English) asked in SSC CGL CHSL CPO exams  (This compilation has been prepared by experts and you can download it for free)

600 Most important(repeated) ONE WORD SUBSTITUTIONS asked in SSC CGL CHSL PDF download link : Click Here

320 Most Important The Hindu idioms and phrases PDF link : Click Here

5) The artist played the violin.

1.The violin had been played by the artist.
2.The violin will be played by the artist.
3.The violin is being played by the artist.
4.The violin was played by the artist.

Solution: 4


 
6) He was given a book for his birthday by her.

1.She has gave him a book for his birthday.
2.She give a book to him for his birthday.
3.She gave him a book for his birthday.
4.She will be given him a book for his birthday.

Solution: 3
 

 

7) By whom were you taught Mathematics?

1.Who taught you Mathematics?
2.Who teaching you Mathematics?
3.Who will teach you Mathematics?
4.Whom are you teaching Mathematics?

Solution: 1

 

8) They opened a new mall nearby last month.

1.A new mall can be open nearby last month.
2.A new mall was opened nearby last month.
3.Nearby a new mall is opened last month.
4.A new mall will be opened nearby last month.

Solution: 2


9) It was decided by the members that the report would be placed before the Chairman for his comments.

1.The members decided to place the report before the Chairman for his comments.
2.The Chairman’s comments were to be placed on the report of the members.
3.Did the members decide to place the report before the Chairman?
4.The Chairman decided to place the report before the members.


Solution: 1
10) A campus fire in California caused the death of at least twenty-three person.

1.The death of at least twenty three persons caused a campus fire in California.
2.The death of at least twenty three persons was caused by a campus fire in California.
3.The death of at least twenty three persons will be caused in a campus fire in California.
4.At least twenty-three person’s death was caused in a campus fire in California.


Solution: 2


11) We were given very little time to prepare the presentation.

1.They have given us very little time to prepare the presentation.
2.They gave us very little time to prepare the presentation.
3.They will give us very little time to prepare the presentation.
4.They give us very little time to prepare the presentation.

 Solution : 2

12)Credit cards are replacing cash transactions.

1.Cash transactions had been replaced by credit card.
2.Cash transactions have been replaced by credit cards.
3.Cash transactions are being replaced by credit cards.
4.Cash transactions are replaced by credit cards.
Solution: 3



13) It is time to serve dinner.

1.It is time so dinner should be served.
2.It is dinner serving time.
3.It is time for dinner to be served.
4.It is time that dinner is serve.


Solution: 3



14) Superstitions are still believed in by people.

1.People have still believed in superstitions.
2.People are still believing in superstitions.
3.People still believe in superstitions.
4.People still believed in superstitions.
Solution: 3



15) She never trusted anyone.

1.Her trust was never for anyone.
2.She was never trusted by anyone.
3.No one was ever trusted by her.
4.Anyone is not trusted by her.


Solution: 3


16) Heavy taxes have been imposed on luxury items by the government.

1.The government is imposing heavy taxes on luxury items.
2.The government has imposed heavy taxes on luxury items.
3.The government imposed heavy taxes on luxury items.
4.The government had imposed heavy taxes on luxury items.


Solution: 2



17) The sailors had never encountered such a rough sea.

1.Such a rough sea was never encountered by the sailors.
2.Such a rough sea had never been encountered by the sailors.
3.Such a rough sea has never been encountered by the sailors.
4.Such a rough sea is never encountered by the sailors.
Solution: 2



18) We will all be greatly benefitted by this scheme.

1.This scheme has greatly benefitted us all.
2.This scheme would greatly benefit we all.
3.This scheme will greatly benefit us all.
4.This scheme is going to greatly benefit us all.


Solution: 3



19) Have they announced the world cup cricket team?

1.Has the world cup cricket team been announced?
2.Have the world cup cricket team been announced?
3.Have the world cup cricket team announced?
4.Has the world cup cricket team being announced?
Solution: 1



20) You will either be taken prisoner or shot by the enemy.

1.The enemy will be either taking you prisoner or shooting you.
2.The enemy either takes you prisoner or shoots you.
3.The enemy would either take you prisoner or shoot.
4.The enemy will either take you prisoner or shoot you.
Solution: 4



21) He is clicking good pictures with his new camera.

1.Good pictures were clicked with his new camera.
2.Good pictures have been clicked with his new camera.
3.Good pictures are being clicked with his new camera.
4.Good pictures are clicked with his new camera.


Solution: 3




22) Let the bell be rung every forty minutes.

1.The bell should be rung every forty minutes
2.Ring the bell every forty minutes
3.The bell ought to be rung every forty minutes
4.Let the bell keep ringing every forty minutes


Solution: 2




23) She was seen sitting in the last row.

1.We see her sitting in the last row.
2.We saw her sitting in the last row.
3.We had seen her sitting in the last row.
4.We have seen her sitting in the last row.


Solution: 2


💯Click here to download the pdf of 400 Most important previous year vocabulary(with syno,anto,examples both in Hindi and English) asked in SSC CGL CHSL CPO exams  (This compilation has been prepared by experts and you can download it for free)

600 Most important(repeated) ONE WORD SUBSTITUTIONS asked in SSC CGL CHSL PDF download link : Click Here

320 Most Important The Hindu idioms and phrases PDF link : Click Here

24) The enemy will have seized the fort before nightfall.

1.The fort would have been seized by the enemy before nightfall.
2.The enemy will seized by the fort before nightfall.
3.The fort will have been seized by the enemy before nightfall.
4.The enemy will seized the fort before nightfall.

Solution: 3




25) Some people believe that discipline means blind submission to authority.

1.It is belief by some people that discipline means blind submission to authority.
2.It was believed by some people that discipline meant blind submission to authority.
3.It is believed by some people that discipline means blind submission to authority.
4.It has been believed by some people that discipline means blind submission to authority.

Solution: 3



26) The hunchback was being laughed at by everyone.

1Everyone was laughing at the hunchback.
2.Everyone is laughing at the hunchback.
3.Everyone laughed at the hunchback.
4.Everyone laughs at the hunchback.
Solution: 1



27) The chairs were being arranged in the examination hall by the staff.

1.The chairs were arranging the staff in the examination hall.
2.The staff was arranging the chairs in the examination hall.
3.The staff has been arranging the chairs in the examination hall.
4.The staff has arranged the chairs in the examination hall.

Solution: 2




28) Please take the guest to his room on the 6th floor.

1.The guest should be took to his room on the 6th floor.
2.You are requested to take the guest to his room on the 6th floor.
3.You must take the guest to his room on the 6th floor.
4.Let the guest be taking to his room on the 6th floor.
Solution: 2



29) Please take these students round the biscuit factory.

1.These students should be taking round the biscuit factory.
2.You are requested to take these student round the biscuit factory.
3.Let these students to be taken round the biscuit factory.
4.You must take these students round the biscuit factory.
Solution: 2



30) One of the passengers was being thoroughly checked by the custom officers.

1.The custom officers have been thoroughly checking one of the passengers.
2.The custom officers thoroughly checked one of the passengers.
3.One of the passengers was thoroughly checking the custom officers.
4.The custom officers were thoroughly checking one of the passengers.

Solution: 4




31) The injured were being removed to the hospital by the police.

1.The police removed the injured to the hospital.
2.The injured was removing the police to the hospital.
3.The police was removing the injured to the hospital
4.The police has been removing the injured to the hospital

Solution : 3




32) Show these visitors the butterfly farm.

1.These visitors should be showed the butterfly farm.
2.Let these visitors be showing the butterfly farm.
3.You must show these visitors the butterfly farm.
4.Let these visitors be shown the butterfly farm.
Solution: 4



33) Take this suitcase upstairs.

1.You are requested to take this suitcase upstairs.
2.You must be taking this suitcase upstairs.
3.This suitcase should be taken upstairs.
4.Let this suitcase been taken upstairs.
Solution : 3

34) The wall of this park is being painted by children.

1.Children are painting the wall of this park.
2.The wall is painting children of this park.
3.Children have been painting the wall of this park.
4.Children painted the wall of this park.


Solution : 1

35) Al night, lock the outer gate.

1.The outer gate is requested to be locked at night.
2.The outer gate be locked at night.
3.Let the outer gate be locked at night.
4.The outer gate is locked at night.


Solution : 3

💯Click here to download the pdf of 400 Most important previous year vocabulary(with syno,anto,examples both in Hindi and English) asked in SSC CGL CHSL CPO exams  (This compilation has been prepared by experts and you can download it for free)

600 Most important(repeated) ONE WORD SUBSTITUTIONS asked in SSC CGL CHSL PDF download link : Click Here

320 Most Important The Hindu idioms and phrases PDF link : Click Here

36) Their children were brought up with great care. 

1.They had brought up their children with great care.
2.Their children brought them up with great care.
3.They broughtup their children with great care.
4.They have been bringing up their children with great care.


Solution : 3

37) The crop was adversely affected by the inadequate rainfall.

1.The adversely rainfall has affected the inadequate crop.
2.The inadequate rainfall was adversely affecting the crop.
3.The inadequate rainfall adversely affected the crop.
4.The inadequate crop adversely affected the rainfall.
Solution : 3



38) The main gate of the building was being guarded by gun-totting guards.

1.Gun-totting guards guarded the main gate of the building.
2.The main gate of the building were guarding gun-totting guards.
3.Gun-totting guards were guarding the main gate of the building.
4.Gun-totting guards have been guarding the main gate of the building.
Solution : 3



39) Do not park your car in front of my house.

1.Your car need not be parked in front of my house.
2.Your car should not be parked in front of my house.
3.Your car could not be parked in front of my house.
4.My house should not be parked in front of your car.


Solution : 2



40) Do not buy medicines without the doctor’s prescription.

1.Medicines should not be bought without the doctor’s prescription.
2.Medicines need not be bought without the doctor’s prescription.
3.Medicines might not be bought without the doctor’s prescription.
4.Medicines could not be bought without the doctor’s prescription.


Solution : 1

41) Every passing vehicle was being thoroughly checked by the guards.

1.The guards were thoroughly checking every passing vehicle.
2.The guards have thoroughly checked every passive vehicle.
3.Every passing vehicle were thoroughly checking the guards.
4.The guards have been thoroughly checking every passing vehicle.
Solution : 1 

CGL TIER-2 Exam 2018-19


Select the correct passive form of the given sentence.
42) The authorities are planning to lift restrictions on the movement of people in the Valley from the coming week.

1. It has been planned to lift restrictions on the movement of people in the Valley from the coming week.
2. Restrictions on the movement of people in the Valley from the coming week are planning to lift the authorities in the Valley.
3. It is being planned by the authorities to lift restrictions on the movement of people in the Valley from the coming week.
4. Lifting restrictions on the movement of people in the Valley is planned from the coming week.


Solution : 3


43) When we arrived at his house, we were welcomed by his parents.


1. When his parents arrived at his house, we welcomed them.
2. When we arrived at his house, his parents welcomed us.
3. When we arrived at his house, we welcomed his parents.
4. After we arrived at his house, his parents had welcomed us.
Solution : 2

44) A brick falling from the roof top broke the front glass of my car.

1. The front glass of my car has broken a brick falling from the roof top.
2. The front glass of my car was broken by a brick falling from the roof top.
3. The front glass of my car had been broken by a brick falling from the roof top.
4. The front glass of my car has been broken by a brick falling from the roof top
Solution : 2



45) Your behavior annoys me greatly.

1. I was greatly annoyed by your behavior.
2. I have been greatly annoyed by your behavior.
3. I am greatly annoyed by your behavior.
4. Your behavior has been greatly annoyed by me.
Solution : 3



46)  The Indian army has inducted several women officers in Infantry and Armoured Corps.

1. Several women officers will be inducted by the Indian Army in Infantry and Armoured Corps.
2. Several women officers were inducted by the Indian Army in Infantry and Armoured Corps.
3. Several women officers are being inducted by the Indian Army in Infantry and Armoured Corps.
4. Several women officers have been inducted by the Indian Army in Infantry and Armoured Corps.
Solution : 4
47) Did you receive my letter?

1. Did my letter was received by you?
2. Have you been received by my letter?
3. Was my letter received by you?
4. Has my letter been received by you?
Solution : 3



48) Has the car been cleaned by the driver?

1. How has the driver cleaned the car?
2. Does the driver clean the car?
3. Has the driver cleaned the car?
4. Did the driver clean the car?
Solution : 3

49) Preparations were being made for the sports meet at the school.

1. They have been making preparations for the sports meet at the school.
2. They were making preparations for the sports meet at the school.
3. They have started making preparations for the sports meet at the school.
4. They have made preparations for the sports meet at the school.


Solution : 2



50) Please share your class notes with me.

1. Your class notes have been shared with me.
2. You are requested to share your class notes with me.
3. Why don’t you share your class notes with me?
4. You can share your class notes with me.
Solution : 2

51) Doctors are constantly monitoring the condition of the patient.

1. The condition of the patient has been constantly monitored by the doctors.
2. The condition of the patient is being constantly monitored by the doctors.
3. The condition of the doctors is being constantly monitored by the patient.
4. The condition of the patient is constantly monitored by the doctors

Solution : 2

Click here for the PART 2

Click here for the PART 3

💯Click here for the compilation of important questions from ACTIVE-PASSIVE VOICE(with explanation)

More from us-

💯Click here to download the pdf of 400 Most important previous year vocabulary(with syno,anto,examples both in Hindi and English) asked in SSC CGL CHSL CPO exams  (This compilation has been prepared by experts and you can download it for free)

All antonyms asked in SSC from 1997 to 2020 PDF download link : Click Here

All synonyms asked in SSC from 1997 to 2020 pdf download link :Click Here

All idioms and phrases asked in SSC from 1997 to 2020 pdf download link :Click Here

All ONE WORD SUBSTITUTIONS asked in SSC from 1997 to 2020 pdf download link  :Click Here

Topic wise compilation of questions asked in SSC CGL 2019-2020 (with detailed solution) : Click Here

SSC previous year spelling error/spelling correction PDF link: Click Here

SSC previous year sentence rearrangement/para jumbles PDF link:Click Here

600 Most important(repeated) ONE WORD SUBSTITUTIONS asked in SSC CGL CHSL PDF download link : Click Here

320 Most Important The Hindu idioms and phrases PDF link : Click Here

100 Golden Grammar Rules of English(with correct and incorrect forms of sentences)(prepared by experts) pdf link : Click Here

100 Most Important Error Spotting asked in SSC CGL CHSL pdf link : Click Here

100 Most Important Sentence Improvement asked in SSC CGL CHSL pdf link  : Click Here

Previous year Sentence rearrangement/Para Jumbles pdf for SSC CGL CHSL 2020 : Click Here

Click here for the complete study material of English for SSC CGL CHSL

Click here for the compilation of frequently asked ERROR DETECTION RULES  in SSC exam

Leave a Comment