Previous-year(Bank)

ERROR DETECTION asked in Previous bank exams-3

🔘We all know the importance of solving previous years papers when it comes to banking exams. To simplify the process, the ‘EnglishKendra team’ has compiled previous years’ questions topic wise and has provided excellent explanation so that you are able to solve other questions of the particular type. It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.
Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the ‘EnglishKendra team’ keeping in mind the demand and pattern of the exams. 

💠SBI AND IBPS CLERK/ PO EXAM PREVIOUS YEARS ERROR DETECTION  QUESTIONS (2014-2019)

ERROR DETECTION PART 3

💯Click here for the part 2


💯Click here for the Part 1



IBPS PO PRE 2018
 
Direction(1-4): Read each sentence carefully to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of sentence. The number of that part is the answer. If there is No error than answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)
 
1) Rupali held something (a)/ at her side which (b)/ was totally hiding (c)/ by the fold of her lehenga. (d)/ No error (e)
 
Solution: C
Use ‘hidden'(passive of simple past)  in place of ‘hiding’.
 
2) The father forbade his little son (a)/ to walk in the sun (b)/ and play with (c)/ his friends on the road.(d)/ No error (e)
 
Solution: e
The sentence is absolutely correct.
 
3) The newly launched movement, which aims to (a)/ raise awareness about climate change, hopes (b)/ to bring people together to think about (c)/ what they can do for remove harmful pollution. (d)/ No error (e)
Solution: d
 ‘for reducing’ in place of ‘for reduce’.
 
4) Shweta declined the invitation (a)/ not because she did not (b)/ want to go but (c)/ because she has no time.(d)/ No error (e)

Solution: d
had’ in place of  ‘has’ as the sentence is in past tense. 
 
IBPS PO PRE 2016
 
Direction (5-11): Identify the error in the sentences given below. If there is no error then answer is option (E).

5)
A. The need to set up
B. a grand public library in the locality
C. has been in the minds of people
D. for some time now
E. No error
 
Solution –  D
 
6)
A. Most people would have 
B. attended the union meeting
C. if they had
D.had longer notice of it
E. No error
 
Solution –  D

7)
A. When children have difficulty understanding
B. a certain mathematical and logical process, it is often because
C. their teachers do not understand it conceptually
D. themselves and do not present it in a way that children can understand
E. No error
 
Solution –  A
‘In understanding’ in place of ‘understanding

8)
A. Surveys show that the lives of millions of mothers 
B. and their children could be saved if countries would
C. invest in programs that ensures a healthy pregnancy,
D. and safe childbirth
E. No error
 
Solution:C
 ‘Ensure’ in place of ‘Ensures’
 
9)
A. Film critics claim that
B. the number of scenes depicting alcohol consumption
C. have increased dramatically over 
D. the last decade
E. No error
Solution: C
has’ in place of ‘have’. 
Generally ‘the number of’ takes singular verb while ‘a number of’ takes plural verb.
Refer to the link for short notes on most important rules of VERB.
💯 Short notes on VERB, it covers all the important rules associated with VERB
10)
A. Everyone who visits Singapore
B. is impressed by its cleanliness
C. which is mainly a result of rigorous implementation
D. of their strict laws
E. No error
 
Solution:D
 ‘Its’ in place of ‘theirs’.
 
11)
A. The bridal dress was 
B. most unique, the prince 
C. designed it and his
D. mother provided the lace fabric.
E. No error
 
Solution: B
Omit ‘most’. Refer to the link given below to understand the usage of some important adjectives like unique, perfect, absolute etc.
💯 How to use UNIQUE, PERFECT, ABSOLUTE, SUPREME etc in a sentence correctly
 
SBI PO PRE 2015
 
Direction (12-16): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with error as your answer. If there is no error, mark ‘No error’ as your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)
 
12) Keeping in mind (a)/ that power cuts are on different days in different areas,  (b)/ the change in the factory law would enable each of the factories within an area (c)/ to determine their own weekly holidays.
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : d
‘Its’ in place of ‘their‘. 

RULE   – when the pronouns Each, Every, Neither, Either, Anyone, Many a (possessive adjective)  are used as subject, the verb and the possessive case should be third person  singular. They may refer to two or more than two objects or person

 
13) The board’s decision has provided (a)/ employees with the opportunity (b)/ to acquire upto 100 (c)/ shares by the company. (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Ans. D
 
14) Attributing rise in inflation partly for withholding of food stocks by traders (a)/ the minister said that (b)/ he was committed (c)/ to ease this supply side bottleneck. (d)/ No error (e)
 
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution :A
‘Because of’ in place of ‘for’. 

15) According to the government, (a)/ the money earned (b)/ by the farmer is usually (c)/ spent on buying newly equipments. (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : D
‘New’ in place of ‘newly’. We need an adjective as ‘equipment’ is a noun. Newly is an adverb. 
💯Click here for the compilation of important rules associated with ADVERB(with examples) 
 
16) India’s largest utility vehicle and tractor maker (a)/ is again in the race to acquire (b)/ for a stake in European company (c)/ which is a premium car maker.(d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : B
‘For acquiring a stake’ in place of  ‘to acquire for a stake’  
SBI PO PRE 2016
 
Direction(17-20): In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given
These are numbered as (1), (2), (3), and (4). One of these words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of sentence.Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of sentence, mark (S) as ” All correct” as your answer.
 
17)  In the absence of any realistic projection (a)/ on what a post- Brexit U.K. holds in (b)/ store, such claim (c)/  carry little authority. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error

Solution : d
‘Carries’ in place of ‘carry
 
18) That a government that win a Brexit vote (a)/  will foster existing ties with countries (b)/ including India is a (c)/ perfectly reasonable assumption. (d)/ No error.(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error

Solution : a
Remove ‘that’ before ‘a government’ 

19) When the appeal was filed in (a)/ the high Court, the (b)/ Assembly passed an act (c)/  remove the disqualification. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error

Solution : d
Add ‘to’ before remove
 
20) The Supreme Court has held in the(a)/ number of cases that State (b)/ Legislatures and Parliament (c)/ can legislate retrospectively. (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error

Solution : a
‘A number of cases’ in place of ‘the number of cases’ as it refers to a non-finite number. 
💯 CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS VOCABS ASKED IN BANK EXAMS

SBI CLERK PRE 2018
Direction(21-28): Read the sentence to find out whether there is any error in it.The error, if any, will be in one part of the sentence. If the given sentence is correct as it is then ‘No Error’ is your answer. (Ignore the errors of punctuation, if any)
 
21) The ruling party stood (a)/ for the implementation of the bill (b)/ and was ready to (c)/ stake their political existence. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
 Solution : D
 The subject is the ‘Ruling party’ which is singular. hence ‘their’ should be replaced by ‘its’.
 
22) Delegation is the transfer of (a)/ authority through superior to subordinate (b)/ at different levels (c)/ in an organised sector. (d)/ No error (e)
A, (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : B
‘From’ in place of ‘through’. 
 
23) It must be noted that (a)/ decentralization should be applied (b)/ along with caution as it can (c)/ lead to organizational disintegration. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : C
 The word ‘along’ is unnecessary and must be omitted. 
 
 
24) Sometimes, when we are used to (a)/ see a player in the commentary (b)/ box over a long period, we tend to (c)/ forget what a great player he was (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : B 
gerund  ‘seeing’ will be used after used to.
Ex. I look forward to meeting my sister.
Refer to the link to understand which verb/verb forms take gerund. 
💯Check out the first example and rule here
 
25) There is no one (a)/ I have met or heard of (b)/ whom I can consider knowledgeable (c)/ than my english literature professor. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : c 
Add ‘more’ before knowledgeable. 
 
26) The teacher instructed the students (a)/ to have a thoroughly reading (b)/ of each chapter (c)/ mentioned in the syllabus (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : B 
‘Thoroughly’ should be replaced with ‘thorough’.We need an adjective as ‘reading’ (gerund) is a noun here. ‘Thoroughly’ is an adverb
27) The shortest boy of the college (a)/ didn’t hesitate to join (b)/ the basketball team which (c)/ was full of tall boys.(d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : A
 After superlative adjectives, there are two prepositions are used  ‘of’ and ‘in’. We use ‘in’ with singular word referring to a place or group. 
For example – I am the happiest girl in the world.
We use ‘of’ before plurals, before time period such as year/ month.
For example –  Saturday is the best day of the week.
 Here, in this case subject is the ‘School’, thus, it should be ‘in the school’. 
 
28) In such delicate matters (a)/ they often take (b)/ his advice as he has (b)/ been effectively handling such cases for a decades. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. No error
 
Solution : E 
The sentence is absolutely correct.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

 
 

Leave a Comment