Previous-year(SSC)

Previous year direct indirect speech SSC questions part 1

DIRECT-INDIRECT SPEECH asked in SSC Exams 2018-2019 part 1 (Based on TCS pattern)


🔘We all know the importance of solving previous years papers when it comes to SSC exams. To simplify the process, the ‘EnglishKendra team’ has compiled previous years questions topic wise . It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.This compilation contains previous years DIRECT-INDIRECT SPEECH   questions asked in SSC CHSL, CPO, CGL exams. 

Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the ‘EnglishKendra team’ keeping in mind the demand and pattern of the exams. 



💠PART-1 of Compilation of DIRECT-INDIRECT SPEECH  asked in SSC Exams 2018-2019 (Based on TCS pattern)


Links of the PART 2 and PART 3 are at the bottom of the post. 

🔷Select the most appropriate indirect/indirect form of the given sentences. 

1) Mother said to Kavya, “Turn on the light.” 

1. Mother told Kavya to turn on the light.
2. Mother asked Kavya if the light was on.
3. Kavya told mother to turn on the light.
4. Mother requested Kavya to please on the light.


Solution : 1

2) The little girl asked her mother if she could visit her friend’s house. 


1. The little girl said to her mother, “Why can’t I visit my friend’s house?”
2. The little girl said to her mother, “Should she visit her friend’s house?”
3. The little girl said to her mother, “Can I visit my friend’s house?”
4. The little girl said to her mother, “I could visit my friend’s house.”


Solution : 3


💯Click here for the compilation of important rules associated with DIRECT-INDIRECT SPEECH(with examples) 



3) Pushpa said, “I arrived at the workshop an hour ago but nothing much is happening here.” 


1. Pushpa observed that though she had arrived at the workshop an hour ago but nothing much is happening there.
2. Pushpa said that she has arrived at the workshop an hour earlier but nothing much is happening here.
3. Pushpa asked why she had to arrive at the workshop an hour before when nothing much was happening there.
4. Pushpa said that she had arrived at the workshop an hour before but nothing much was happening there.


Solution : 4
 
4) The teacher said to Mohit, “Go to your seat and sit quietly”. 

1. The teacher requested Mohit to go to his seat and sit quietly.
2. The teacher instructed Mohit to go to his seat and sit quietly.
3. The teacher instructed Mohit that he must go to his seat and sit quietly.
4. The teacher told Mohit to go to your seat and sit quietly.


SOLUTION : 2
 
5) The officer ordered the fellow to be arrested. 

1. The officer said, “Why don’t we arrest the fellow?”
2. The officer said, “Arrest the fellow.”
3. The officer requested, “The fellow may be arrested.”
4. The officer said to the fellow, “Arrest him.”


Solution : 2
 
6) Rahul said, “I can speak French.” 

1. Rahul said that he should speak French.
2. Rahul said that he can speak French.
3. Rahul said that he could speak French.
4. Rahul said that I can speak French.


Solution: 3
 


7) She told the villagers that she would not rest till she had solved their water problem. 

1. She said to the villagers, “She would not rest till she has been solved their water problem.”
2. She said to the villagers, “She will not rest till she has solved my water problem.”
3. She said to the villagers, “I will not rest till I have solved your water problem.”
4. She said to the villagers, “I would not rest till I am solving our water problem.”


Solution : 3


8) The lady said to the plumber, “Why didn’t you come last week? The RO machine has been making some noise for the last ten days.” 

1. The lady asked the plumber why he hadn’t come the previous week and told him that the RO machine had been making some noise for the last ten days.
2. The lady asked the plumber why he didn’t come last week and told him that the RO machine has been making some noise for the last ten days.
3. The lady asked the plumber if he had come the previous week and told him that the RO machine had been making some noise for the last ten days.
4. The lady scolded the plumber for not coming last week and told him that the RO machine was making some noise for the last ten days.


Solution : 1

9) When Rohit saw Saurabh, he said, “Oh, how tall you have grown!” 


1. When Rohit saw Saurabh, he exclaimed that he (Saurabh) had grown very tall.
2. When Rohit saw Saurabh, he exclaimed how tall he (Saurabh) was grown.
3. When Rohit saw Saurabh, he observed that you have grown very tall.
4. When Rohit saw Saurabh, he commented that he (Saurabh) has grown very tall.

10) Addressing a public meeting, Rajnath Singh said, “Whatever talks take place they will be on the issue of Pakistan occupied Kashmir.” 


1. Addressing a public meeting, Rajnath Singh asked whatever talks took place, why they were not on the issue of Pakistan occupied Kashmir.
2. Addressing a public meeting, Rajnath Singh said that whatever talks take place, they will be on the issue of Pakistan occupied Kashmir.
3. Addressing a public meeting, Rajnath Singh announced that whatever talks took place, they would be on the issue of Pakistan occupied Kashmir.
4. Addressing a public meeting, Rajnath Singh said that if there were talks, that had to be on the issue of Pakistan occupied Kashmir.




Solution : 3


11) The teacher asked Avika what had happened to her and why her nose was bleeding.

1. The teacher said to Avika, “What happened to her? Why was her nose bleeding?”
2. The teacher said to Avika, “What happened to you? Why is your nose bleeding?”
3. The teacher said to Avika, “What had happened to you? Why was your nose bleeding?”
4. The teacher said to Avika, “What is happening to you? Why is your nose bleeding?”


Solution : 2


12) The saint prayed that God might pour all his blessings on the newly married couple. 


1. The saint said to the newly married couple, “God must pour all his blessings on you.”
2. The saint said to the newly married couple, “May God pour all his blessings on you.”
3. The saint requested God, “Pour all your blessings on the newly married couple.”
4. The saint blessed the newly married couple, “God will pour all his blessings on you.”

13) Rani said, “We are organizing a cleaning programme in the colony tomorrow.” 


1. Rani said that they were organizing a cleaning programme in the colony the next day.
2. Rani asked why they were organizing a cleaning programme in the colony the next day.
3. Rani said that we are organizing a cleaning programme in the colony tomorrow.
4. Rani told that we were organizing a cleaning programme in the colony that day.


Solution : 1




14) I will tell him that I don’t want to join the art classes. 


1. I will tell him, “I don’t want to join the art classes.”
2. I said to him, “I couldn’t join the art classes.”
3. I want to tell him, “I don’t like to join the art classes.”
4. I will tell him, “I didn’t want to join the art classes.”


Solution : 1


15) Major Chaudhry said to the aspirants, “Does everyone understand English?” 


1. Major Chaudhry informed the aspirants that everyone understood English.
2. Major Chaudhry asked the aspirants whether everyone understood English.
3. Major Chaudhry told the aspirants that everyone should understand English.
4. Major Chaudhry asked the aspirants whether everyone understands English.
 
Solution : 2



16) The Finance Minister said, “The Government will trim the corporate tax gradually to 25 percent for all companies.” 

1. The Finance Minister said that the Government would trim the corporate tax gradually to 25 percent for all companies.
2. The Finance Minister asked the Government if it would trim the corporate tax gradually to 25 percent for all companies.
3. The Finance Minister ordered the Government to trim the corporate tax gradually to 25 percent for all companies
4. The Finance Minister told that the Government will trim the corporate tax gradually to 25 percent for all companies


Solution : 1

 
17) Her mother advised her not to go too fast while reciting her poem. 

1. Her mother said, “Why are you going so fast while reciting your poem?”
2. Her mother said, “Don’t go too fast while reciting your poem.”
3. Her mother said, “You needn’t go too fast while reciting your poem.”
4. Her mother said, “Don’t go too fast while reciting her poem.”



Solution : 2



18) I said to Taru, “The tyre of my car is punctured.” 

1. I told Taru that the tyre of my car is punctured.
2. Taru told me that the tyre of my car was punctured.
3. I told Taru that the tyre of my car was punctured.
4. I told Taru that the tyre of her car is punctured.
Solution : 3


19) The officer told me that I needed to work harder to meet my targets otherwise I would have to leave the company.

1. The officer said to me, “I need to work harder to meet my targets otherwise I will have to leave the company.”
2. The officer said to me, “Work harder to meet your targets otherwise be ready to leave the company.” 3. The officer said to me, “You have to work harder to meet our targets otherwise I will have to leave the company.”
4. The officer said to me, “You need to work harder to meet your targets otherwise you will have to leave the company.”


Solution : 4






20) Avika said to her mother, “You are very late today. 

1. Avika asked her mother why she was late today.
2. Avika told her mother that she is very late that day.
3. Avika told her mother that she was very late that day.
4. Avika told her mother that you were very late that day.


Solution :3

 
21) Mr. Lucas told his wife not to wait for him as he would be late at the studio that night. 


1. His wife said to Mr Lucas, “Don’t wait for him as he will be late at the studio that night.”
2. Mr Lucas said to his wife, “Not to wait for him as I would be late at the studio tonight.”
3. Mr Lucas said to his wife, “Don’t wait for me as I will be late at the studio tonight.”
4. Mr Lucas said to his wife, “Don’t wait for him as he will be late at the studio that night.”


Solution : 3


22) Anshul said, “Should we go to the Zoo today?” 


1. Anshul told that they should go to the zoo that day.
2. Anshul wondered if they should go to the zoo that day.
3. Anshul asked if we should go to the zoo today.
4. Anshul announced that they would go to the zoo that day.


Solution : 2




23) My sister said, “What time will the train reach Bhopal?” 

1. My sister asked what time the train reaches Bhopal.
2. My sister asked what time the train will reach Bhopal.
3. My sister asked what time the train reached Bhopal.
4. My sister asked what time the train would reach Bhopal.


Solution : 4
 


24) The traveller said that he had come a long way off.
  
1. The traveller said, “He had come a long way off.”
2. The traveller said, “I am coming a long way off.”
3. The traveller told, “He has come a long way off.”
4. The traveller said, “I have come a long way off.




Solution : 4


25) I told Vinod that the plumber had forgotten his mobile there. 

1. I said to Vinod, “The plumber is forgetting his mobile here.”
2. I said to Vinod, “The plumber had forgotten his mobile there.”
3. Vinod said to me, “The plumber has forgotten his mobile here.”
4. I said to Vinod, “The plumber has forgotten his mobile here.”


Solution : 4


26) I asked my friend if he had seen the launch of the Chandrayaan2 from Sriharikota. 


1. I said to my friend, “How did you see the launch of the Chandrayaan2 from Sriharikota?”
2. I said to my friend, “I had seen the launch of the Chandrayaan2 from Sriharikota?”
3. I said to my friend, “Did you see the launch of the Chandrayaan2 from Sriharikota?”
4. I said to my friend, “He has seen the launch of the Chandrayaan2 from Sriharikota.”




Solution : 3
27) She says that Rani is a talented actress. 


1. She said, “Rani was a talented actress.”
2. She told, “Rani is a talented actress.”
3. She says, “Rani is a talented actress.”
4. She asks, “Is Rani a talented actress?”


Solution : 3

 
28) Mrs. Sethi said to her students, “Would you like to go outdoors for the yoga class?” 

1. Mrs Sethi asked her students whether they would like to go outdoors for the yoga class.
2. Mrs Sethi asked her students about their liking to go outdoors for the yoga class.
3. Mrs Sethi told her students that would you like to go outdoors for the yoga class.
4. Mrs Sethi said to her students will you like to go outdoors for the yoga class?


Solution : 1

29) ‘Let’s not go out today. It’s going to be a hot day,” he said to me. 


1. He suggested that we shouldn’t be going out that day as it is going to be a hot day.
2. He is suggesting that they shouldn’t go out today as it was going to be a hot day.
3. He suggested that we shouldn’t go out that day as it was going to be a hot day.
4. He had suggested that they shouldn’t go out today as it was going to be a hot day.Solution : 3


30) Kapil said to his team, “If you don’t perform well in this match, you will not get a place in the team.” 

1. Kapil told to his team if you don’t perform well in this match, you will not get a place in the team.
2. Kapil warned his team that if they didn’t perform well in that match, they would not get a place in the team.
3. Kapil warned to his team, if they don’t perform well in this match, they will not get a place in the team.
4. Kapil said to his team that if you don’t perform well in that match, you will not get a place in the team.Solution : 2



31) “I will be twenty five tomorrow”, said Vidushi. 

1. Vidushi is saying that she will be twenty five by tomorrow.
2. Vidushi said that she would be twenty five the next day.
3. Vidushi will say that she would be twenty five tomorrow.
4. Vidushi had told that me she would be twenty five the next day.Solution : 2



32) The interviewer said, “Rajiv, I’m impressed with you.”
1. The interviewer says I am impressed with Rajiv.
2. The interviewer told to Rajiv that he is impressed with him.
3. The interviewer told Rajiv that he was impressed with him.
4. The interviewer said to Rajiv that he had been impressed with you. 


Solution : 3




33) The old lady said, “May God bless you and give you all you desire in life!” 


1. The old lady says that may God bless you and give you all you desire in life.
2. The old lady said that God may bless you and give you all you desire in life.
3. The old lady said that God will bless me and give me all I desire in life.
4. The old lady wished that God would bless me and give me all I desired in life. Solution : 4

34) “Don’t use your mobile while crossing the road,” I said to him. 


1. I told him to not to use his mobile while crossing the road.
2. I advised him not to use his mobile while crossing the road.
3. I am advising him not to use his mobile while crossing the road.
4. I said him not to use his mobile while crossing the road. 


Solution : 2




35) She said to her friend, “Where did you go yesterday?” 


1. She asked her friend where she had gone the day before.
2. She asked her friend where had she gone the day before.
3. She asked her friend where she was going yesterday.
4. She asked her friend where she went yesterday.Solution  : 1

36) The airport helper said, “Should I fetch you a trolley?” 


1. The helper had said he would be fetching me a trolley.
2. The airport helper is asking me that he will fetch a trolley.
3. The airport helper asked me if he should fetch me a trolley.
4. The airport helper said he will go to fetch me a trolley.Solution : 3

37) The salesgirl said, “Forgive me but this dress is already sold.” 


1. The salesgirl said that she is sorry but this dress is already sold.
2. The salesgirl begged forgiveness and regretted that that dress was already sold.
3. The salesgirl asked to be forgiven but this dress was already sold.
4. The salesgirl said to me to forgive her but this dress was sold.Solution : 2



38) “If the rains don’t stop we will have to move the animals to another place,”said the zoo official. 


1. The zoo official had been saying said that if the rains don’t stop they would have to move the animals to another place.
2. The zoo official said that if the rains didn’t stop they would have to move the animals to another place.
3. The zoo official will say that if the rains don’t stop they would have to move the animals to another place.
4. The zoo official said that if the rains are not stopping they would have to move the animals to another place. 


Solution : 2

39) The art teacher said, “I never tell my students what to draw. I tell them to imagine.” 


1. The art teacher said that I never tell my students what to draw. I tell them to imagine.
2. The art teacher said that she never told her students what to draw. She told them to imagine.
3. The art teacher is saying that she never tells her students what to draw. She tells them to imagine.
4. The art teacher had said that she never told her students what to draw. She tells them to imagine.Solution : 2

40) “Reena, I’m surprised you want dinner as we had such a late lunch,” said Rajat. 


1. Rajat had told Reena that he was surprised that she had wanted dinner as they were having such a late lunch.
 2. Rajat was saying to Reena that he was surprised that she was wanting dinner as they had been having such a late lunch.
3. Rajat had been telling Reena that he was surprised that she wants dinner as they had had such a late lunch.
4. Rajat told Reena that he was surprised that she wanted dinner as they had had such a late lunch.Solution : 4


Leave a Comment