Previous-year(Bank)

ERROR DETECTION asked in Previous bank exams-1

 

💯Click here for the compilation of 20 frequently asked GRAMMAR RULES in bank (IBPS, SBI) exams  

💯Click here to attempt RC/PASSAGE asked in bank (IBPS SBI) exams (with detailed solution and handy tips) (A must not skip) 

💯Click here to attempt CLOZE TESTS asked in bank(IBPS SBI) exams (with detailed solution) (A must not skip) 

🔘We all know the importance of solving previous years papers when it comes to bank(IBPS SBI RBI) exams. To simplify the process, the ‘EnglishKendra team’ has compiled previous years’ questions,  topic wise and has provided excellent explanation so that you can solve all the questions of that particular type. It will not only save your time but also enable you to do a comparative study.

Do check out other posts as well. Each and every post has been made by the ‘EnglishKendra team’ keeping in mind the demand and pattern of the exams. 


🔷PREVIOUS YEAR QUESTIONS (2014-2019)SBI AND IBPS CLERK/ PO EXAM 

ERROR DETECTION PART 1


Links of the error detection part 2 and part 3 are at the bottom of the page. 


🔸Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No Error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)


💯Click here for the compilation of 20 frequently asked GRAMMAR RULES in bank (IBPS, SBI) exams   (a must not skip) 

1) In India People have the freedom (a)/ of speech and expression but at the (b)/ same time each of them (c)/ have to remember their fundamental duties (d )/ No error. (e)

2) The number of students (a)/ competing in the government – funded event (b)/ has been fallen (c)/ because of the low prize money (d)/. No error. (e)

3) While she used to walk (a)/ along the road (b)/, a wild and ferocious cat (c)/ knocked her down (d)/. No error.(e)

4) Anaya is even willing (a)/ to make Mexico (b)/ one of the first countries to (to)/ introduces a universal basic income (d)/. No error. (e)

5) There were no surprises (a)/ in the first bimonthly monetary policy (b)/ announcement by the (c)/ RBI (d)/. No error. (e)

SOLUTION :-

 
1) d
 ‘has’ in place of ‘have’ , ‘his’ in place of ‘their’. 
The rule holds that the subject of a sentence beginning with each is grammatically singular, and the verb and following pronouns must be singular. 
Example – ” Each of the apartments has(not have) its (not their) own private garden (not garden).
2) c
‘Has fallen’ will be used in place of ‘has been fallen’ as there is no passive form of intransitive verb (fall).

◾Note: Verbs are of two types namely transitive verbs and intransitive verbs. Transitive verbs need an object while intransitive verbs don’t  have an object.
 Example – ” I bought a book” ,  ‘bought’ is transitive.
3) a
Replace ‘while he used to walk’ with ‘while he was walking’. For the two events of past, if one continues and another one has happened, then past continuous tense is used for the former and simple past for the latter.
Ex. while she was walking along the road, a stray dog attacked her.

4) d
 “introduce” in place of introduces.

5) e
The given sentence is absolutely correct.
 
🔹SBI PO MAINS 2017

🔷Direction (6-9): A sentence is divided into three parts I, II and III. For each part a correct statement is given. Determine the part which requires a correction and mark it as your answer.
 
6) Rapid economic ascendence has brought many challenges,/  including high inequality; rapid urbanization; challenges of,/ environmental sustainability; an external imbalances.
I. Rapid economic ascendence has brought on many challenges
II.high inequality; rapid urbanization; challenges to
III.environmental sustainability; an external imbalance.
A. Only III
B. Both I and III
C. Both I and II
D. Only II
E. Only I
 
7) The academic literature provides mixed findings,/ for the relationship among immigration and crime worldwide,/ but finds for the United States that immigration has no impact on crime rate.
I.The academic literature provided mixed findings
II.for the relationship between immigration and crime worldwide
III.but finds for the United States that immigration is in no impact on the crime rate
A. Only II
B. Only III
C. Both I and II
D. Both II and III
E. Both I and III
 
8) Fascism has many faces, but the most constant is that the supremacist delusion that the West is the carrier of “universal values”/ and that, as exclusive interpreter and custodian of these values;/ the West is obligated to act upon watchdog of democracy and human rights throughout the globe.
I. Fascism has many faces, but the most constant is that of the supremacist delusion that the west is the carrier of “universal values”
II. and that, as an exclusive interpreter and curator of these values
III. the West is obligated to act as a watchdog of democracy and human rights throughout the globe.
A. Both I and II
B. Both II and III
C. All I, II, and III
D.  Only I
E. Both I and III
 
9) Several times we sat with the new people and tried to put together agreements/ that would accommodate the needs of both of our peoples,/ each time it was us who gave privileges to the new people.
I. Several times we sat with the new people and tried to put forward agreements
II. that would accommodate the needs for both of our peoples,
III. each time it was we who gave privileges to the new people.
A. Only II
B. Only III
C. Both II and III
D. Both I and II
E. None of these
 
Solution : –
6) B
‘brought on’ instead of brought.  
‘ Brought on’ – ‘led to the development of.’
The correct preposition to be used after the word ‘challenges’ is ‘to’ not ‘of’.
💯Click here for the compilation of frequently asked PREPOSITIONS
7) A
 Here the word ‘between’ is correct as two subjects are being talked about. Thus ‘A’ is the correct answer.

8) E
“That of” is mostly used to compare two things and only “that” is used for referring. Therefore here, ‘That of’ is correct.
II: “Custodian”  – a person who has responsibility for taking care of or protecting something. 
“Curator” –a keeper or custodian of a museum or other collection. Therefore, Custodian is the right word.
III: Act as someone or something” – to do the job of particular kind of person or thing. 
Act Upon – to act in accordance with or follow.Therefore, “Act as” fits with the context of the sentence.
Part I and III require changes; hence Option E is the right answer.


💯  CLICK HERE FOR THE HINDU PHRASAL VERBS COMPILATION


💯  CLICK HERE FOR THE HINDU IDIOMS COMPILATION 

💯  CLICK HERE FOR THE HINDU VOCABS COMPILATION


9) B
I: Put Together- To produce or organize something with many different things
Put Forward –To offer an idea, opinion, reason etc so that people can discuss it and make an decision. If it was “argument” instead of “agreement” then “put forward” will be used.
II: Preposition “of” will be used for belonging to, relating to, or connected with. It is used to indicate reference and indicate an amount or number. Preposition “for” is used to indicate the use of something means because of and indicate time and duration. therefore, preposition “of” is apt preposition.
III. It’s the case of using a proper tense, you can refer to past perfect. So the correct sentence would be us/we who gave privilege to the new people. Now we have to pick between pronoun “we” and “us”. “We” is used when this pronoun is acting as a subject of the sentence whereas “Us” works as direct object, indirect object and object of preposition. We can see that in the given statement, “we” is the subject. therefore, “we” is the apt word. only part III requires changes; therefore, option B is the right answer.

 

IBPS PO 2016
 
10) The battery operated scooter (a)/ equipped on lithium ion batteries that (b)/ provide it with a longer life (c)/ as compared to the convention anion, is a good alternative (d)/ . No error.(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E.  (e)
Ans. B.
Solution: Equipped with
The correct preposition after ‘equipped’ is with. 
💯Click here for the compilation of frequently asked PREPOSITIONS


💯Click here for the compilation of important rules associated with PREPOSITION 


11) Despite being such a small (a)/ country, Japan have been gone on to conquer (b)/ southeast asia almost entirely (c)/ during the mid twentieth century (d)/. No error (e).
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans  B.
Solution: has gone on

12) Scientists are increasingly concerned (a)/ about the potential long term effects (b)/ of global warming on our (c)/ natural environment and on the planet (d)/. No error(e).

A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. E
Solution: The sentence is absolutely correct.
 
13) The youngster has proven his(a) / ability as an aggressive sportsperson (b) / and age on being his sides, he (c) / has a huge chance of succeeding in the near future(d) /No error(e) 
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. C.
Solution: Side
 
14)  Every year in summer, many (a)/ tourists visit to Kumartuli in north (b)/ Kolkata to watch the artisans (c)/ preapre the idols of goddess Durga (d)/. No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. B
Solution: Remove ‘to’

15) A partnership has been signed by (a)/ an Indian pharmaceutical company with (b)/a one from japan in order to (c)/develop a vaccine for chikungunya virus (d)/. No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. C, remove ‘a’ 
 
16) The new government has repealed (a)/ the policy of free speech in (b)/ the country, which has invited (c)/ the nationwide criticism from all and sundry. (d)/. No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. The sentence is absolutely correct.
 
17) A lot of research has been (a)/ conducted on the field human (b)/ resources for understanding what creates (c)/ work culture in an organism. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. C
Solution: Part C contains the error,  “to understand”


18) During our visits to the hill station, we (a)/ came across signboards which read that (b)/ the area where we was (c)/ under the observation by the neighbouring countries (d)/ No error.(e)

A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. C
Solution: ‘We were’ is plural and therefore it should be followed by plural verb.

💯  CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS PHRASE REPLACEMENT QUESTIONS ASKED IN BANK EXAMS

19) No matter what people opine about (a)/ the stern measures taken against (b)/ traffic signal violators, taking such an (c)/ action have been pending since long (d)/. No error. (e) 
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. D
Solution: ‘Has been’ in place of ‘have been’ 
 
20) Though these buildings have been given (a)/ clearance from fire safety officials, any (b)/ layman can understand that hardly (c)/ any fire safety norms have followed (d)/. No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. D
Solution: ‘have been followed’ instead of ‘have followed’
 
21)  Hardly she had entered the building (a)/ when the security guard called and (b)/ informed her that she had left her (c)/ car door open in the parking lot (d)/ No error.(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. A
Solution: ‘Hardly had she’ in place of ‘hardly she had’. When a sentence is introduced with an adverb, inversion takes place. 
Refer to the link for the short notes on ‘Most important rules of Adverb’.
22) The new variety of genetically modified (a)/ crops is being extremely successful in (b)/ curbing the usage of (c)/ pesticides and increasing the per unit output. (d)/ No error. (e) 
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. B
Solution: ‘has been ‘ in place of  ‘is being’.
 
23) Air pollution in the city of Delhi rises (a)/ beyond the permissible limits every winter (b)/ as the pollutant cannot escape from the (c)/ atmosphere due to radial inversion. (d)/ No error. (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans.  E
Solution: The sentence is absolutely correct. 
 
24) Globally, the Indian market is the second (a)/ largest user of mobile phones, with more than(b)/ a billion people using mobile (c)/ phones for calling and internet purpose. (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. E
Solution: The sentence is absolutely correct. 
 
25) After having working for four (a)/ years, in a private firm, Sonal (b)/ got down to preparing for (c)/ various bank entrance examinations. (d)/ No error (e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. A
Solution: ‘After having worked’ in place of  ‘after having working’.


RULE – Perfect Participle 
(Having +  v3)    Vs  (Having been +v3) 
(Having + v3) is used when it qualifies  doer of the sentence  while (Having been + v3) is used when it qualifies non-doer of the sentence. 

Handy Tip – If the clause following the perfect participle is in passive voice,we use having been+v3, otherwise having +v3. 

Example
Having typed the letter, it was posted. ❌

Having typed the letter, I posted it. ✔️
Having been typed the letter, it was posted. ✔️‘It was posted’ is in passive form so we will use having been +v3. ‘I posted it’ is in active form so we will use having +v3.
(This is one of the 20 frequently asked grammar rules in BANK EXAMS) 
💯Click here for the compilation of 20 frequently asked grammar rules in BANK EXAMS 

💯 CLICK HERE FOR THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS VOCABS ASKED IN BANK EXAMS

26) Those who want to do good are (a)/ neither selfish nor in a hurry because (b)/ they know what it requires a long (c)/ time to impregnate people with good. (d)/ No error(e)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)
E. (e)
Ans. C
Solution: ‘That’ in place of ‘ What’
 
IBPS PO 2018 (13 Oct)

27) In the question, one sentence is given, and four words have been given in bold denoted by A, B, C and D. You have to decide which of the following is inappropriate in the context. If all the words are appropriate in the context then mark ‘All correct’ as your answer.
 
Indigestion (A) is often a sign of an underline (B) problem, such as an ulcer (C), rather than a condition (D) on its own.
A. A
B. B
C. C
D. D
E. All are correct
 
28) A microwave heats food by causing (A) the molecules to vertebrate (B) but it certainly does not make food radioactive,(C) as a misconception (D) suggests. 
A.
B.
C.
D.
E. All are correct
 
29) She saw a fleet (A) of sheeps (B) in the nearby (C) sea shore. (D)
A. A
B. B
C. C
D. D
E. All are correct
 
30) The prices of electronic goods have declined (A) dwe to the (B) reduction in (C) import duty rates. (D)
A. A
B. B
C. C
D. D
E. All are correct
 
31) By created (A) the most precise (B) lunar gravity (C) map, scientists (D) hope to find out what is beneath the lunar surface.
A. a
B. B
C. C
D. D
E. All are correct
 
SOLUTION :-

27) B
      The error is in part B of the sentence, ‘underlying’ instead of ‘underline’.
      Underlying- lying underneath
28)  B
      The error is in part B of the sentence, ‘Vibrate’ in place of ‘ Vertebrate’ 
29) B
      ‘Fleet’ is the collective noun used for a group of ships. Here, ‘Sheeps’ has been used in the first            part, which needs to be replaced with ‘ships’.
30)  B
     ‘Dwe’ should be replaced with ‘Due’.
31)  A

     ‘Creating’ should be used in place of ‘created’


💯  CLICK HERE FOR THE PART 2 OF THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS ERROR DETECTION QUESTIONS OF BANK EXAMS.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

💯  CLICK HERE FOR THE PART 3 OF THE COMPILATION OF PREVIOUS YEARS ERROR DETECTION QUESTIONS OF BANK EXAMS

Leave a Comment